- Wij bieden u de gelegenheid binnen uw eigen culturele gewoonten het naderend levenseinde te beleven. Voor zover dit geen overlast oplevert voor de andere bewoners en medewerkers van ons Hospice.
- Per bewoner mag in overleg 1 persoon op de kamer blijven slapen. Deze kan ook aanschuiven bij de maaltijden.
- Eten uw naasten mee, dan vragen wij daarvoor een kleine, vaste vergoeding. Zie hieronder bij Kosten.
Praktische zaken
- Wij hanteren geen specifieke bezoektijden, wel is het wenselijk dat het bezoek na 10.00 uur komt ivm verzorging van onze bewoners. Vrijwilligers zijn aanwezig tussen 07.00 en 23.00 uur om u te assisteren bij praktische zaken en u emotioneel te steunen.
- Thuiszorg is 24 uur per dag oproepbaar.
Kosten
Het Hospice ontvangt van VWS een subsidie die in belangrijke mate wordt gebruikt voor de loonkosten van de vaste krachten en trainingskosten voor de vrijwilligers.
Daarnaast ontvangen wij van de Gemeente Almere een subsidie, die gedeeltelijk de schoonmaakkosten dekt en daarnaast een subsidie, die een bijdrage levert aan de exploitatiekosten.
Wij vragen aan de bewoner een dagelijks bedrag van € 40,00 per dag. Dit is een vergoeding voor de kosten van eten en drinken, bewassing en gebruik TV en Wifi en ook voor onderhoud aan het Hospice.
Verder is er de Vereniging Vrienden van Hospice Almere. Deze vereniging organiseert activiteiten om extra gelden voor het Hospice in te zamelen. Met de jaarlijkse bijdrage van de vereniging slagen we erin onze exploitatie jaarlijks sluitend te krijgen.
U kunt Vriend of donateur worden van deze Vereniging.
Zorgverzekering
Er zijn verzekeraars die in hun polis een dagvergoeding hebben opgenomen voor een verblijf in ons Hospice. Het Hospice verstuurt aan de bewoner of diens vertegenwoordiger een nota, die bij de Zorgverzekeraar kan worden ingediend
Privacy
De gegevens van onze bewoners zijn goed beschermd. Op grond van de zogenaamd AVG-regelgeving, hebben wij onze administratie aangepast. Mailverkeer met medische gegevens met ziekenhuizen of huisartsen gaat via een apart beveiligd programma, dat voldoet aan de voorwaarden door de overheid gesteld.
Klachtenregeling
Als een bewoner of zijn/haar vertegenwoordiger het niet eens is met de gegeven zorg kan daarover een klacht worden ingediend. Als het een klacht betreft over de medisch zorg dan dient die klacht te worden ingediend bij de organisatie die deze dienst geleverd heeft. Als het een klacht over het Hospice betreft, dient in eerste instantie die klacht bij de coördinator te worden ingediend. Gaat men niet akkoord met de behandeling/reactie van die klacht, dan kan deze worden voorgelegd aan de onafhankelijke vertrouwenspersoon die aan ons Hospice verbonden is.
Informatie daarover bij: info@hospicealmere.nl
Roken en drinken
In het Hospice is het niet toegestaan om binnen te roken. Als bewoners behoefte hebben aan roken, dan is dat in principe mogelijk in de tuin. In principe wordt geen sterke drank geschonken in het Hospice. In uitzonderlijke gevallen kan door de bewoner om sterke drank worden gevraagd. Het is bezoekers niet toegestaan om in ons Hospice sterke drank te nuttigen.
Veelgestelde vragen
Uitgangspunt is dat bij de opname medisch geïndiceerd moet zijn, dat het overlijden is te verwachten binnen 3 maanden na opname. Natuurlijk is 3 maanden geen absolute grens, overlijden laat zich niet plannen en als duidelijk is dat op grond van het ziektebeeld overlijden blijft te verwachten, dan blijft men uiteraard in het Hospice. Het komt soms wel eens voor, dat na opname de gezondheid zich sterk verbeterd. In dat geval zal met de bewoner, de huisarts en de coördinator besproken worden, dat de bewoner weer teruggaat naar de oude thuissituatie of naar een andere plek.
Het Hospice is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de auto of fiets.
Vanaf station Almere Stad is het maximaal 15 minuten lopen naar ons Hospice.
Met de bussen M1 en M4 is het maximaal 5 minuten lopen vanaf de halte Passage Almere Stad naar het Hospice. Uitstappen halte Passage en via Bottelaarspassage en de Klokkenluidersstraat naar de Meesterstraat.
Er is voldoende plaats voor fietsen bij het Hospice, In de omgeving is sprake van betaald parkeren.
Vanaf het moment dat de bewoner in ons Hospice aankomt, draait de zorg om hem/haar en daarnaast ondersteunen we de familie, daar waar nodig met advies.
Kernbegrippen daarbij zijn: respect voor het leven, liefdevolle benadering en waardig afscheid nemen van het leven.
In ons Hospice is plaats voor iedereen. Wij houden zoveel als mogelijk rekening met de achtergrond van onze bewoner. Als men vanuit een geloofsovertuiging met bepaalde procedures afscheid van het leven wil nemen, dan is daarvoor ruimte.
Hospice Almere is een “bijna thuis huis”. We leveren 24-uur zorg aan de bewoner.
Dat doen we met een team bestaande uit: vrijwilligers, verpleegkundigen van Buurtzorg, de eigen huisarts en indien nodig de medisch specialist.
Voor ons is het van groot belang dat de kwaliteit van het leven in de laatste fase zo hoog mogelijk is en bewoners samen met hun naasten, waardig afscheid van het leven kunnen nemen
Met ongeveer 85 vrijwilligers en twee betaalde krachten ondersteunen we de bewoner met veel aandacht, helpen met eten en drinken en hebben een luisterend oor voor de bewoner en diens familieleden/bekenden. Daar waar nodig doen we de was en zorgen uiteraard voor het op orde houden van de kamer.
Stichting Hospice Almere staat onder leiding van een bestuur.
Dit bestuur bestaat uit:
- Ronald Wilcke, voorzitter
- Dick Hamaker, secretaris
- Anton Zuure, penningmeester
- Frans Bollen, bestuurslid Zorg
De dagelijkse leiding van het Hospice berust bij onze coördinator: Petra van Kerkwijk. Zij wordt voor de administratie en de interne organisatie ondersteund door de bureau coördinator Astrid van Groen.
Naast deze twee betaalde krachten zijn er drie assistent coördinatoren actief die de coördinator ondersteunen bij activiteiten rondom onder andere de dagelijkse zorg, de vrijwilligers en planning en intakegesprekken. Deze assistent coördinatoren zijn:
- Lonneke Drubbel,
- Ina van den Engel
- Nicole de Hon,